niedziela, 27 grudnia 2015

może coś słodkiego

A może teraz coś słodkiego

BABECZKI
  • Babeczki 100% czekolady
    KROK 1:Białka oddzielam od żółtek i białka ubijam z cukrem na pianę. Masło razem z czekoladą podgrzewam aż się połączą.
  • Babeczki 100% czekolady
    KROK 2:Do piany dodaję żółtka, mąkę i przestudzoną masę czekoladową. Mieszam delikatnie.
  • Babeczki 100% czekolady
    KROK 3:Foremki smaruję masłem i oprószam cukrem, na dno kładę krążki z papieru do pieczenia.
  • Babeczki 100% czekolady
    KROK 4:Nakładam masę i wstawiam do nagrzanego do 200C piekarnika, piekę 13 minut. Podaję gorące :)










Babeczki 100% czekolady krok po kroku

  •  czas: 20 minut
  •  
  •  liczba porcji: 5-6 babeczek

Składniki:

  • 125 g masła
  • 140 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki mąki

SERNIK OREO

Sernik z oreo krok po kroku

  •  czas: 1 godzina
  •  
  •  liczba porcji: forma 24 cm

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1/2 szklani cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g ciasteczek oreo lub innych typu markizy


Sernik oreo


KROK 1:Ciasteczka (100 g) kruszę i wykładam dno tortownicy.


Sernik oreo



KROK 2:Twaróg kręcę z jajkiem, cukrem i cukrem z wanilią.


Sernik oreo


KROK 3:Przekładam do formy, wkładam do środka połówki ciasteczek. Piekę 1 godzinę w 160C. Smacznego.

A TERAZ CZAS NA NAPÓJ

Napój arbuzowy krok po kroku

  •  czas: 10 minut
  •  
  •  liczba porcji: 1 litr

Składniki:

  • ok. 500 g arbuza (u mnie to 1/4 średniego arbuza)
  • 200 g truskawek
  • niepełna szklanka wody 
  • 4 łyżki syropu ogórek-mięta Łowicz
  • *Przepis powstał we współpracy z marką Łowicz. Syrop ogórek-mięta to jeden z nowych orzeźwiających syropów na lato. Ma rześki i dość niespotykany, zaskakujący smak. Idealny do napojów, koktajli i… deserów!

Przepis na napój z arbuza

KROK 1:Do dzbanka wrzucam pokrojonego na mniejsze części arbuza oraz truskawki i miksuję.


Przepis na napój z arbuza

KROK 2:Dodaję zimną wodę i syrop ogórek-mięta Łowicz i to wszystko mieszam.


Przepis na napój z arbuza


KROK 3:Przecedzam przez sitko by pozbyć się ewentualnych pestek. Smacznego

PANNA COTTA


Panna cotta krok po kroku

 czas: 15 minut + chłodzenie  liczba porcji: 5-6 deserów
Składniki:

400 ml śmietanki kremówki 36%
ok. 100 ml mleka
50-70 g cukru pudru
1 laska wanilii
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
pól szklanki truskawek (mogą być mrożone) na mus
Moje porady:

tak można zastąpić wanilię cukrem waniliowym (i tak polecam z prawdziwą wanilią a nie aromatyzowany wanilinowy)
aby odchudzić deser można dać więcej mleka, można też tę ilość mleka z przepisu zastąpić wodą, pamiętajcie jednak, że ta wysokoprocentowa kremówka nadaje smak :)
jak wyjąć ziarenka z laski wanilii

KROK 1:Śmietankę, mleko wlewam do rondelka dodaję cukier puder i mieszam. Dodaję ziarenka z wanilii i tę laskę wanilii w całości po wydrążeniu też. Gotuję.

Przepis na panne cotte



KROK 2:Gdy całość się zagotuje to wyłączam ogień, wyjmuję laskę wanilii i dodaję rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszam. Odstawiam w rondelku by przestygło, to ważne, bo jak nalejecie za szybko to wanilia w kokilkach opadnie na sam dół a chcemy by była w całym deserze.

Przepis na panne cotte


  • KROK 3:Kiedy deser zaczyna być gęstszy, wanilia już nie opadnie na samo dno i nic się nie rozwarstwi to wtedy nalewam do kokilek, foremek czy pucharków. Chowam do lodówki na kilka godzin aż się zetnie.





  • Przepis na panne cotte


KROK 4:Przed wyjęciem foremkę możecie zanurzyć delikatnie w ciepłej wodzie na chwilę - ułatwi to wyjęcie deserów. Ale można tez podać w kokilkach. Truskawki miksuję i polewam deser. Smacznego!

Przepis na panne cotte



Panna cotta to deser, który jak dla mnie musi mieć prawdziwą wanilię :)Panna cotta jeden z najlepszych deserów, który jest bardzo prosty do zrobienia













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz