BABECZKI
- KROK 1:Białka oddzielam od żółtek i białka ubijam z cukrem na pianę. Masło razem z czekoladą podgrzewam aż się połączą.
- KROK 2:Do piany dodaję żółtka, mąkę i przestudzoną masę czekoladową. Mieszam delikatnie.
- KROK 3:Foremki smaruję masłem i oprószam cukrem, na dno kładę krążki z papieru do pieczenia.
- KROK 4:Nakładam masę i wstawiam do nagrzanego do 200C piekarnika, piekę 13 minut. Podaję gorące :)
Babeczki 100% czekolady krok po kroku
- czas: 20 minut
- liczba porcji: 5-6 babeczek
Składniki:
- 125 g masła
- 140 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 2 łyżki mąki
SERNIK OREO
Sernik z oreo krok po kroku
- czas: 1 godzina
- liczba porcji: forma 24 cm
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1/2 szklani cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g ciasteczek oreo lub innych typu markizy
KROK 1:Ciasteczka (100 g) kruszę i wykładam dno tortownicy.
KROK 2:Twaróg kręcę z jajkiem, cukrem i cukrem z wanilią.
KROK 3:Przekładam do formy, wkładam do środka połówki ciasteczek. Piekę 1 godzinę w 160C. Smacznego.
A TERAZ CZAS NA NAPÓJ
Napój arbuzowy krok po kroku
- czas: 10 minut
- liczba porcji: 1 litr
Składniki:
- ok. 500 g arbuza (u mnie to 1/4 średniego arbuza)
- 200 g truskawek
- niepełna szklanka wody
- 4 łyżki syropu ogórek-mięta Łowicz
*Przepis powstał we współpracy z marką Łowicz. Syrop ogórek-mięta to jeden z nowych orzeźwiających syropów na lato. Ma rześki i dość niespotykany, zaskakujący smak. Idealny do napojów, koktajli i… deserów!
KROK 1:Do dzbanka wrzucam pokrojonego na mniejsze części arbuza oraz truskawki i miksuję.
KROK 2:Dodaję zimną wodę i syrop ogórek-mięta Łowicz i to wszystko mieszam.
KROK 3:Przecedzam przez sitko by pozbyć się ewentualnych pestek. Smacznego
PANNA COTTA
Panna cotta krok po kroku
czas: 15 minut + chłodzenie liczba porcji: 5-6 deserów
Składniki:
400 ml śmietanki kremówki 36%
ok. 100 ml mleka
50-70 g cukru pudru
1 laska wanilii
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
pól szklanki truskawek (mogą być mrożone) na mus
Moje porady:
tak można zastąpić wanilię cukrem waniliowym (i tak polecam z prawdziwą wanilią a nie aromatyzowany wanilinowy)
aby odchudzić deser można dać więcej mleka, można też tę ilość mleka z przepisu zastąpić wodą, pamiętajcie jednak, że ta wysokoprocentowa kremówka nadaje smak :)
jak wyjąć ziarenka z laski wanilii
KROK 1:Śmietankę, mleko wlewam do rondelka dodaję cukier puder i mieszam. Dodaję ziarenka z wanilii i tę laskę wanilii w całości po wydrążeniu też. Gotuję.
KROK 2:Gdy całość się zagotuje to wyłączam ogień, wyjmuję laskę wanilii i dodaję rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszam. Odstawiam w rondelku by przestygło, to ważne, bo jak nalejecie za szybko to wanilia w kokilkach opadnie na sam dół a chcemy by była w całym deserze.
- KROK 3:Kiedy deser zaczyna być gęstszy, wanilia już nie opadnie na samo dno i nic się nie rozwarstwi to wtedy nalewam do kokilek, foremek czy pucharków. Chowam do lodówki na kilka godzin aż się zetnie.
KROK 4:Przed wyjęciem foremkę możecie zanurzyć delikatnie w ciepłej wodzie na chwilę - ułatwi to wyjęcie deserów. Ale można tez podać w kokilkach. Truskawki miksuję i polewam deser. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz